• Home
  • Akta Insolvensi (Pindaan) 2023 Perlu Disertai dengan Kesedaran Pengurusan Kewangan yang Lebih Baik

Akta Insolvensi (Pindaan) 2023 Perlu Disertai dengan Kesedaran Pengurusan Kewangan yang Lebih Baik

Dalam perbahasan Parlimen hari ini, saya telah menyertai perbahasan bacaan kedua bagi  Akta Insolvensi (Pindaan) 2023. Kita bukan sahaja perlu memberikan peluang kedua kepada penghutang, tetapi juga perlu menyampaikan kepada masyarakat betapa pentingnya pengurusan kewangan yang bijak.

Pada zaman yang berkembang pesat ini, konsep penggunaan kewangan masyarakat telah mengalami perubahan besar. Dahulu, kita diajar untuk menjimatkan setiap sen, bukan membelanjakannya secara boros. Namun, tabiat penggunaan kewangan sekarang telah berubah secara drastik. Sebagai contoh, meminjam untuk berbelanja telah menjadi fenomena biasa.

Dengan peningkatan kos sara hidup dan pendapatan yang tidak mencukupi, semakin ramai orang terperangkap dalam situasi ‘gaji habis sebelum hujung bulan’. Menurut laporan RinggitPlus pada Disember tahun lepas, 55% responden hanya mampu bertahan dengan gaji mereka, bahkan ada yang berbelanja melebihi pendapatan. Apa yang lebih membimbangkan ialah 70% responden menyimpan kurang dari RM500 setiap bulan dan ada yang tidak dapat menyimpan langsung, ini merupakan keputusan terburuk dalam kajian selama 5 tahun ini.

Pada masa yang sama, atas sebab kekurangan kesedaran pengurusan kewangan yang diperlukan, meminjam telah menjadi sebahagian daripada tabiat penggunaan bagi ramai orang. Mereka biasa membayar penggunaan kewangan melalui pinjaman, ada juga bayaran yang melebihi beberapa kali ganda pendapatan mereka. Namun, menurut Jabatan Insolvensi Malaysia, banyak orang terjerumus ke dalam kebankrapan kerana tidak dapat membayar balik pinjaman peribadi.

Sistem pendidikan kita kurang menekankan pada pembangunan kesedaran pengurusan kewangan yang bijak dan pengetahuan mengenai pengagihan aset. Kita perlu memperkukuhkan pendidikan kewangan dan kemahiran pengurusan kewangan dalam pendidikan kita, supaya generasi muda belajar bagaimana menguruskan kewangan peribadi dan membuat keputusan penggunaan yang bijak sejak muda.

Saya berharap kerajaan tidak menyampaikan mesej yang salah semasa menetapkan syarat yang lebih longgar untuk keluar daripada kemiskinan, yang boleh menyebabkan salah tanggapan bahawa kerajaan menggalakkan budaya penggunaan kewangan dan kaedah pengurusan kewangan yang tidak lemah. Kita perlu menggalakkan orang ramai untuk membina kesedaran simpanan yang positif, meningkatkan kemampuan pengurusan kewangan, dan mengamalkan tabiat penggunaan yang berkekalan.

Jika pindaan akta kebankrapan tidak disertai dengan peningkatan kesedaran pengurusan kewangan yang bijak, ini mungkin akan menyebabkan usaha kerajaan dalam pindaan ini gagal. Oleh itu, kami menyeru kerajaan menekankan cara-cara pengurusan kewangan yang berkekalan dengan memperkuat pendidikan kewangan, menyediakan lebih banyak latihan dan sumber, supaya orang ramai memperoleh pengetahuan pengurusan kewangan yang betul dan mengelak daripada kebankrapan.

Sumber Gambar Cover: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758