• Home
  • DAP Bakri Lakukan Kajian untuk Mulakan Projek Pembangunan Komuniti

DAP Bakri Lakukan Kajian untuk Mulakan Projek Pembangunan Komuniti

Pasukan DAP Bakri akan memulakan projek pembangunan komuniti dan melakukan kajian di kawasan bandar Muar untuk mendapatkan data asas bagi menyediakan cadangan dan asas keputusan yang lebih tepat untuk pengaktifan bandar Muar.

Pengaktifan bandar Muar, memberikan kehidupan baru dan merangsang ekonomi baru, sering menjadi tujuan dan visi kami. Selama enam bulan yang lalu, kami telah mengadakan acara Tahun Baru Cina dan pertandingan bola keranjang jalanan di bandar Muar yang merupakan langkah awal kami dalam penghidupan semula bandar lama Muar.

Melalui penganjuran acara, kami berharap untuk menarik lebih banyak perhatian ke bandar Muar dan membangkitkan imaginasi baru tentang tempat ini. Seterusnya, kami merancang untuk memulakan projek pembangunan komuniti. Proses dari bawah ke atas ini bertujuan untuk memahami keperluan masyarakat, bekerjasama dengan peniaga, menggalakkan semua untuk berinovasi dan bersama-sama meneroka cerita indah tanah dan orang Muar.

Hari ini, bandar Muar masih menyimpan banyak bangunan pra-Perang Dunia Kedua, lantai simen tua, papan tanda unik dan pintu besi yang dilipat. Semua ini adalah kenangan berharga kita dan boleh menjadi sebahagian dari kehidupan masa depan kita. Saya percaya bahawa penghidupan kembali bandar Muar adalah matlamat dan visi bagi kebanyakan orang Muar.

Oleh itu, pembangunan komuniti bukan hanya urusan individu, tetapi melibatkan semua orang. Kita perlu menggalakkan kekuatan komuniti, menunjukkan kepelbagaian dan inklusiviti Muar, menghormati perbezaan setiap orang untuk mencipta pertumbuhan dan kemajuan baru.

Tan Hong Pin (tengah) bersama pasukan Pejabat Ahli Parlimen Bakri melakukan kajian di bandar Muar untuk menyediakan cadangan dan keputusan yang lebih tepat untuk pengaktifan bandar Muar. (Sumber Gambar: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin)

“Tanpa statistik, tiada idea”, pasukan DAP Bakri akan memulakan projek pembangunan komuniti dan melakukan kajian di bandar Muar, memahami keadaan bangunan dan perniagaan di bandar Muar, mendapatkan data asas, menterjemahkan visi kami menjadi tindakan dan memberikan cadangan dan keputusan yang lebih tepat untuk perancangan aktiviti masa depan, seperti penambahbaikan lorong belakang, pengaktifan bangunan lama, mengaktifkan ruang awam dan lain-lain.

Oleh itu, saya berharap para perniaga dan masyarakat di bandar akan bekerjasama untuk melengkapkan kajian kami untuk bersama-sama merealisasikan visi pengaktifan Muar dan mencipta kehidupan bandar yang berkualiti.

Pada masa yang sama, kami juga mengalu-alukan para penulis sejarah dan sukarelawan untuk menyertai projek pembangunan komuniti kami untuk bersama-sama memelihara kenangan berharga Muar dan memulakan imaginasi tentang bandar ini.

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758