• Home
  • Menangani Berita Palsu

Menangani Berita Palsu

Pada Tahun Baru Cina tahun ini, rakyat Malaysia baru sahaja bersiap sedia untuk menyambut tahun tikus tetapi negara ini sudah diserang oleh kabut virus korona.

Wabak ini menyebabkan kekurangan topeng muka yang serius. Tahun Baru Cina sepatutnya penuh kebahagiaan, tetapi keadaan ini menyebabkan semua orang tidak dapat merasai kegembiraan. Sebenarnya, yang lebih membimbangkan bukanlah penyebaran penyakit yang dikenali sebagai COVID-19 di Malaysia, tetapi penyebaran berita palsu mengenai virus ini di media sosial yang luas, seperti gosip yang tidak berdasar. Walaupun pihak berkuasa bertindak cepat terhadap tiga individu yang menyebarkan berita palsu, mereka tidak dapat menghentikan penyebaran berita palsu tersebut, menyebabkan kebingungan di kalangan masyarakat.

Pada tahun 2016, Kamus Oxford pernah memilih “Post-Truth” (Selepas Kebenaran) sebagai kata tahunan, yang digunakan untuk menggambarkan era di mana “retorik lebih penting daripada fakta, dan emosi lebih berpengaruh daripada kebenaran”. Era Post-Truth bukan hanya dimanifestasi dalam berita palsu dan gambar palsu, tetapi kini teknologi “deepfake” juga dapat mencipta video yang kelihatan seperti nyata.

Pertanyaan yang timbul sekarang ialah, adakah berita palsu ini benar-benar hanya produk zaman ini?

Sumber: https://www.hmetro.com.my/utama/2020/04/561006/berita-palsu-tambah-beban

Ketika mengimbas kembali ke tahun 2003, pada malam perang Iraq, berita di seluruh dunia penuh dengan artikel mengenai senjata Saddam Hussein, yang kemudian terbukti tidak benar. Ini menunjukkan bahwa sejak adanya berita, maka adanya berita palsu.

Sebelum ini, kerajaan, institusi utama, dan akhbar dapat mengawal berita dan maklumat. Sekarang, sesiapa sahaja dengan akaun Facebook dapat melakukan hal yang sama. Berita palsu pada masa lalu dirancang dengan teliti, sementara berita palsu yang muncul sekarang tidak terancang. Perubahan sebenarnya bukan pada pembuatan berita palsu, tetapi pada kehilangan kekuasaan berita sebagai penjaga gerbang. Berita juga mengabaikan fungsi mereka sebagai penjaga gerbang pada zaman ini.

Banyak yang beranggapan bahawa Akta Anti Berita Tidak Benar adalah penawar, tetapi penulis berpendapat lain. Undang-undang ini, karena definisinya yang kabur tentang “berita palsu”, kekuasaan yang luas bawah akta ini, dan hukuman yang berat, akta ini berpotensi disalahgunakan untuk menyerang pesaing politik.

Selain itu, Malaysia telah memasukkan “berita palsu” sebagai kesalahan jenayah di bawah Akta Percetakan dan Penerbitan tahun 1984 dan Akta Komunikasi dan Multimedia tahun 1998. Ini menunjukkan bahwa kita sudah memiliki undang-undang untuk mengatasi berita palsu.

Tambahan pula, lingkungan berita palsu bukan sahaja mencakupi bidang politik, tetapi juga termasuk tips kesihatan yang sering kita terima melalui media sosial, seperti infomasi yang mengatakan bahawa minum jus tertentu dapat mencegah kanser, yang merupakan berita palsu.


Dalam era informasi yang canggih ini, penyebaran maklumat yang pantas telah menjadi pedang bermata dua. Ia bukan sahaja mempercepatkan penyebaran maklumat yang sah, tetapi juga memudahkan penyebaran berita palsu, yang seringkali menyebabkan kekeliruan. Algoritma media sosial, yang menyebabkan “echo chamber” dan “filter bubble”, juga kurang mempromosikan kefahaman antara pelbagai etnik. Ini, bersama dengan penyebaran berita palsu melalui mekanisme algoritma tersebut, telah memperkuat prasangka dalam setiap kelompok, sehingga menyumbang kepada perpecahan yang semakin mendalam dalam masyarakat.

Pemimpin juga bertanggungjawab untuk mendidik masyarakat mengenai cara mengenal pasti berita palsu, terutama sekarang ketika usia mengundi diturunkan menjadi 18 tahun. Bahkan, perlu ada kajian serius untuk memasukkan pendidikan media sebagai sebahagian Pendidikan Sivik, supaya murid dapat mengenal pasti berita palsu sejak usia muda.

Sumber: https://dzblueprint.dongzong.my/zxs-about-4/228-2020-228

Sebelum pemimpin melaksanakan pendidikan media secara besar-besaran, masyarakat perlu mendidik diri sendiri, menguasai beberapa teknik identifikasi, seperti mengenal pasti sumber penerbit, sumber berita, dan logik belakang berita, untuk menghindari diri daripada menjadi mangsa berita palsu.

Media sosial tidak menciptakan dunia yang terfragmentasi. Mereka hanya mencerminkan dan memperbesar dunia yang sudah ada. Oleh kerana itu, dalam menghadapi ancaman dari dunia teknologi yang terus berubah, kita perlu lebih memperkuat “hati manusia”, untuk mencegah berita palsu menjejaskan masyarakat demokrasi yang rasional.

Tan Hong Pin / Rencana Sin Chew Daily Johor

Sumber Gambar Cover: BERNAMA

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758