• Home
  • PN Kurangkan Peruntukan Pendidikan Bahasa Ibunda, Bazir Usaha Masyarakat Cina

PN Kurangkan Peruntukan Pendidikan Bahasa Ibunda, Bazir Usaha Masyarakat Cina

Kerajaan Perikatan Nasional pada pertengahan tahun 2021 mengurangkan peruntukan pendidikan bahasa ibunda. Ini jelas menunjukkan bahawa Perikatan Nasional sedang mengambil langkah yang mundur dan membazir usaha masyarakat Cina selama 60 tahun.

Walaupun peruntukan untuk sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina kelihatan meningkat sebanyak RM24.07 juta, namun peruntukan sebanyak RM50 juta yang diumumkan semasa era Pakatan Harapan hanya memberi manfaat kepada sekolah Cina di Semenanjung yang menerima bantuan separuh penuh, manakala sekolah Cina di seluruh Semenanjung dimasukkan ke dalam peruntukan sebanyak RM300 juta di bawah sekolah-sekolah kerajaan.

Sistem sekolah jenis kebangsaan Cina terikat oleh sistem yang lama di bawah pemerintahan Barisan Nasional. Ini menyebabkan kesukaran untuk menambah sekolah baru dan hanya boleh memindah sekolah. Ini menyebabkan sekolah Cina bersaiz besar di kawasan bandar.

Menurut data dari Persatuan Guru-guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong), terdapat 700 buah sekolah rendah Cina yang mempunyai lebih daripada 150 pelajar (53.98%) dan 135 buah sekolah rendah Cina yang mempunyai lebih daripada 1050 pelajar di seluruh negara.

Jika dibandingkan berdasarkan jumlah pelajar, setiap 10,000 pelajar di sekolah kebangsaan diperuntukkan kira-kira RM602, manakala di sekolah jenis kebangsaan Cina hanya diperuntukkan RM71 dan di sekolah jenis kebangsaan Tamil hanya diperuntukkan RM27.

Oleh itu, sekolah rendah Cina bersaiz sederhana dan besar sepatutnya menerima lebih banyak dana untuk beroperasi kerana jumlah pelajar yang banyak. Namun, pengagihan peruntukan pendidikan bahasa ibunda berdasarkan bilangan sekolah seolah-olah adil, tetapi sebenarnya ini lebih menunjukkan ketidakadilan.

Dari segi realiti, sekolah rendah Cina bersaiz besar di bandar-bandar hampir selalu penuh dan beberapa kelas mempunyai lebih daripada 40 pelajar yang melebihi standard Kementerian Pendidikan. Menghadapi masalah ini, kerajaan Pakatan Harapan mengalu-alukan bantuan sebanyak RM20 juta setiap tahun untuk membangun atau memindah sekolah-sekolah Cina di bandar bagi mengatasi masalah pelajar yang terlalu banyak, tetapi kerajaan Perikatan Nasional tidak memberikan bantuan sama sekali.

Walaupun beberapa sekolah rendah Cina mengadu bahawa sukar untuk memohon peruntukan bantuan kerajaan, namun Pakatan Harapan telah berusaha sepenuh tenaga untuk memelihara pendidikan bahasa ibunda dengan membantu sekolah-sekolah Cina di seluruh Semenanjung mendapatkan sumbangan dana sebanyak RM20 juta pada tahun 2019. Kerajaan juga menambah perbelanjaan bagi pembayaran bil air dan elektrik sebanyak RM12 juta dengan tujuan untuk mengurangkan bebanan sekolah rendah Cina.

Kerajaan Pakatan Harapan telah berusaha dengan sepenuh hati untuk memelihara pendidikan bahasa ibunda dengan memberikan bantuan secara telus dan tepat pada masanya. Kita tunggu untuk melihat sama ada kerajaan Perikatan Nasional dapat mencapai standard tinggi yang ditetapkan oleh Pakatan Harapan atau sebaliknya, bergerak ke belakang!

Masyarakat Cina telah berusaha selama 60 tahun, akhirnya berjaya mengakhiri politik perkauman Barisan Nasional dalam pilihan raya umum yang lalu. Ini membuka satu landskap baharu yang belum pernah dilihat sebelumnya untuk pendidikan Cina. Namun, semua usaha ini lenyap dengan tiba-tiba setelah perubahan kerajaan di Putrajaya dan tugas untuk memelihara pendidikan bahasa ibunda masih lagi mencabar dan jalannya jauh lagi.

Sumber Gambar Cover: Dong Zong

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758