• Home
  • PRN 6 Negeri: Kami menentu masa depan Malaysia

PRN 6 Negeri: Kami menentu masa depan Malaysia

Hari pencalonan pada 29 Julai menandakan permulaan rasmi pilihan raya negeri 6 negeri. Dalam pilihan raya kali ini, Kerajaan Perpaduan (Pakatan Harapan + Barisan Nasional) telah menetapkan Kedah sebagai negeri barisan hadapan, sementara Perikatan Nasional menganggap Selangor sebagai medan serangan. Setiap kubu memulakan strategi mereka dan berusaha keras untuk memenangi setiap undi.

Sebelum dan selepas hari pencalonan, saya telah mengunjungi Kelantan, Terengganu, Negeri Sembilan, dan Selangor, menemani calon-calon untuk berkempen atau terlibat dalam ceramah politik. Walaupun kebanyakan orang yang saya temui mempunyai pandangan positif terhadap Pakatan Harapan, ada beberapa yang masih keliru, bertanya “Mengapa setelah mengundi tahun lepas, kita perlu mengundi lagi tahun ini?” Ada juga yang tidak sedar bahawa kita sedang berada dalam musim pilihan raya negeri, dengan sikap ‘kamu buat hal kamu, saya buat hal saya, tidak ada kena-mengena dengan saya’.

Politik adalah urusan semua orang, sama ada anda sudah letih dengan politik atau anda merasakan politik itu terlalu leceh, anda tidak sepatutnya melepaskan hak untuk mengundi. Mengundi adalah peluang terbaik untuk menyuarakan pendapat kita. Akhirnya, politik tidak akan mengabaikan anda hanya kerana anda mengabaikannya. Dari perkara kecil seperti pembersihan sampah, sehingga keputusan besar tentang pembangunan negeri, kita semua ingin memastikan cukai pintu, cukai tanah dan cukai hiburan yang kita bayar digunakan dengan baik, bukan disia-siakan tanpa sebarang perancangan.

Menurut Geoffrey Williams dari Universiti Sains dan Teknologi Malaysia, Selangor dan Pulau Pinang yang telah lama diperintah oleh Pakatan Harapan adalah pendorong utama ekonomi negara. Pada tahun 2021, kedua-dua negeri ini menyumbang hampir 30.29% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar negara. Oleh itu, jika Perikatan Nasional memenangi pilihan raya negeri Selangor, keputusan ini mungkin akan memberi impak kepada ekonomi Malaysia secara keseluruhan.

Sejak pilihan raya akhir tahun yang lepas, Anwar telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri dan sejak Kerajaan Perpaduan memerintah, negara kita akhirnya mencapai kestabilan politik yang jarang diperolehi dalam hampir empat tahun terkini. Dengan ini, pelabur asing juga secara beransur-ansur memulihkan keyakinan mereka terhadap Malaysia. Baik Amazon mahupun Tesla, kedua-duanya telah mula menunjukkan minat untuk melabur di Malaysia. Pada suku pertama tahun 2023, kadar pertumbuhan KDNK mencapai 5.6%, melebihi jangkaan kebanyakan pakar. Pada suku pertama tahun 2023, Kerajaan Perpaduan telah menarik pelaburan sebanyak 71.4 bilion ringgit, iaitu peningkatan sebanyak 60% berbanding tahun sebelumnya.

Sumber Gambar: https://699pic.com/tupian-401203353.html

Walaupun Kerajaan Perpaduan hanya memerintah selama 8 bulan dan prestasi mereka mungkin tidak sempurna, stabilisasi harga dan peruntukan tertinggi dalam sejarah untuk kampung baru Cina terus membuktikan bahawa negara berada pada landasan yang betul. Terutamanya “Ekonomi MADANI” yang diumumkan oleh Perdana Menteri Anwar telah menerima pujian dari banyak pihak. Rangka kerja “Ekonomi MADANI” bukan sahaja fokus pada pertumbuhan KDNK yang berterusan, tetapi juga memastikan ekonomi yang lebih luas dan hasil pembangunan dibahagikan secara adil kepada semua lapisan masyarakat Malaysia.

Tanpa memandang ke arah dasar Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri di bawah Kerajaan Perpaduan seperti Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan, dengan vitaliti ekonomi mereka dan agihan semula kebajikan, jauh mendahului kerajaan negeri yang diperintah oleh Perikatan Nasional seperti Kedah, Kelantan dan Terengganu. Apa yang lebih mengecewakan lagi ialah Kelantan setelah di bawah pemerintahan PAS yang berterusan, pembangunan asas telah terhenti, tetapi lebih cenderung memainkan peranan sebagai polis moral, mengenakan denda kepada wanita yang memakai seluar pendek. Keadaan hidup rakyat Kelantan membawa kebimbangan, paip air seperti minuman “teh tarik” dan kadar kehilangan air tidak berhasil (Non-Revenue Water – NRW) adalah setinggi 52.7%. Ini bermakna setiap sepuluh titik air, lima titik air telah dibazirkan dan kualiti bekalan air semakin merosot. Setelah 33 tahun pemerintahan PAS, Kelantan telah menjadi negeri termiskin di Semenanjung dan isu penghijrahan penduduk muda yang paling serius dan prospek yang membimbangkan tanpa sebarang harapan.

Menghadapi prestasi pemerintahan yang tidak memuaskan, pemimpin penting Perikatan Nasional seperti Azmin dan Sanusi tidak berani menerima cabaran Menteri Ekonomi Rafizi untuk berdebat mengenai isu ekonomi dan hanya mengetengahkan pelbagai isu kaum serta agama di samping melakukan pelbagai fitnah dan secara tersirat menuduh Perdana Menteri Anwar mempunyai masalah moral. Oleh itu, dalam pilihan raya negeri kali ini yang berkaitan dengan masa depan negara, kita tidak seharusnya menyebut kawasan diri sendiri sebagai kawasan yang “pasti menang”, hanya melalui undi semua, barulah kita dapat benar-benar menunjukkan kehendak rakyat, menentang politik ekstrem, menahan gelombang hijau, membolehkan negara terus berkembang dengan stabil, di landasan yang betul untuk kepelbagaian, demokrasi, kemajuan, dan keadilan.

Tan Hong Pin / Rencana Sin Chew Daily Johor

Sumber Gambar Cover: Malaysiakini (https://www.malaysiakini.com/news/675112)

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758