• Home
  • Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Mengedarkan Bendera, Menyemarakkan Semangat Perpaduan

Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Mengedarkan Bendera, Menyemarakkan Semangat Perpaduan

Pagi ini, saya bersama Ahli Dewan Undangan Negeri Bentayan, Ng Yak Howe mengedarkan bendera kepada pemandu di sebelah pasar untuk bersama-sama meraikan Hari Kebangsaan yang akan datang.

Dengan berakhirnya pilihan raya enam negeri, setiap gabungan politik mengekalkan status quo dengan mempertahankan tiga negeri masing-masing. Segala kekecohan politik seharusnya sudah berakhir, jangan biarkan lagi kekecohan politik dan manipulasi etnik memecahbelahkan negara kita.

Selepas pilihan raya, Bersih menyeru Kerajaan Perpaduan dan Perikatan Nasional untuk menandatangani perjanjian damai demi memastikan kestabilan politik selepas pilihan raya. Namun, saya berasa amat kecewa apabila seruan Bersih ini ditolak oleh pemimpin Perikatan Nasional. Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, menyatakan bahawa apa sahaja mungkin berlaku selagi berada dalam kerangka undang-undang dan sistem demokrasi.

Penyataan oleh pemimpin PAS ini menunjukkan bahawa Perikatan Nasional masih belum putus asa selepas pilihan raya negeri dan masih mempunyai niat untuk merampas kuasa persekutuan demi kepentingan politik mereka sendiri.

Kini, Malaysia memerlukan perpaduan dan kestabilan untuk menarik lebih banyak pelabur asing, memacu transformasi industri dan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan berpendapatan tinggi. Ini semua demi melonjakkan kembali ekonomi negara dan memberi harapan kepada generasi muda.

Kini, Hari Kebangsaan merupakan peluang untuk kita semua menghargai kemerdekaan dan perpaduan sekali lagi. Melalui aktiviti pengedaran bendera, kita mengingatkan semua orang tentang betapa pentingnya bersatu demi negara, meninggalkan segala kekecohan politik dan bersama-sama membangun Malaysia tanpa mengira etnik. Kita ingin Kerajaan Perpaduan dapat mentadbir dengan stabil dan membangun kembali Malaysia.

Sumber Gambar: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758