• Home
  • Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Terlibat dalam Aktiviti Kembali ke Sekolah, Harap Dapat Mengurangkan Beban Kehidupan

Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe Terlibat dalam Aktiviti Kembali ke Sekolah, Harap Dapat Mengurangkan Beban Kehidupan

Menjelang pembukaan sekolah, Ahli Parlimen DAP Bakri, Tan Hong Pin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Bentayan, Ng Yak Howe baru-baru ini telah bekerjasama di Pusat Perkhidmatan Parlimen Bakri untuk mengadakan aktiviti “Kembali ke Sekolah 2023”. Mereka memberikan kelengkapan sekolah dan baucar beli-belah bernilai RM100 kepada keluarga berpendapatan rendah dari 40 sekolah rendah dan menengah di kawasan Parlimen Bakri.

Aktiviti ini merupakan inisiatif bersama Tan Hong Pin dan Ng Yak Howe, bertujuan untuk membantu pelajar dari keluarga berpendapatan rendah menyambut tahun ajaran baru dengan lancar.

Walaupun sumber DAP terhad, kami tetap memutuskan untuk menggunakan kekuatan terbatas kami untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada anak-anak keluarga ini, dengan harapan dapat mengurangkan kebimbangan ibu bapa tentang perbelanjaan persekolahan anak-anak mereka.

Keluarga dalam senarai ini mengalami kesulitan ekonomi, sering kali tidak mampu membeli kelengkapan pembelajaran yang diperlukan seperti pakaian seragam, kasut sekolah, dan beg buku. Hal ini mudah mempengaruhi prestasi anak-anak mereka di sekolah.

Dalam aktiviti ini, kami telah mengagihkan 210 set baucar beli-belah tunai dan beg sekolah bernilai RM100. Setiap pelajar sekolah rendah menerima baucar beli-belah tunai RM50 dan beg sekolah bernilai RM50 termasuk set alat tulis, manakala pelajar sekolah menengah menerima baucar tunai bernilai RM100.

“Kami tahu bahawa belanja kembali ke sekolah adalah satu kos yang sangat tinggi bagi beberapa keluarga berpendapatan rendah. Kami berharap melalui aktiviti ini , kami dapat mengurangkan beban mereka dan membolehkan mereka bersiap lebih baik untuk pembukaan sekolah,” kata Tan Hong Pin.

Ng Yak Howe berkata: “Ini adalah kali pertama kami bekerjasama untuk mengadakan aktiviti seperti ini, kami sangat gembira dapat menyumbang sesuatu kepada pelajar setempat. Kami berharap aktiviti ini dapat menyampaikan keprihatinan kami supaya anak-anak ini rasa disokong.”

Semasa aktiviti berlangsung, Tan Hong Pin ketika mengagihkan kelengkapan juga tidak lupa memberikan doa kepada setiap anak dan berharap setiap anak dari keluarga miskin dapat belajar bersungguh-sungguh dan tidak meninggalkan impian mereka.

Gambar: Tan Hong Pin (kiri) dan Ng Yak Howe (kanan) mengagihkan kelengkapan sekolah kepada keluarga berpendapatan rendah.

Sumber: Laman Web Rasmi Tan Hong Pin

leave a comment

No. 20, Tingkat 2, Jalan Mega 1, Pusat Perdagangan Mega, Jalan Sakeh, 84000 Muar, Johor. tanhongpin.office@gmail.com +6010-535 1758 | +6012-514 1758